Wednesday, December 27, 2006

Carlsberg 47

Type: Sæsonøl (7,0%)
Bryggeri: Carlsberg, Valby.
Karakter: 7/10

Carlsberg 47 er første gang brygget i 1972 for at fejre bryggeriets 125 års jubilæum og er derefter brygget hvert år til jul.

Her er tale om en øl med en meget mørk gylden farve og en duft af karamelmalt som er ganske tydelig. Smagen er lidt anderledes end de fleste. I starten kan man tydeligt smage de malte som er brugt i øllet, men disse bliver ret hurtigt overdøvet af den bitre, men også friske, smag af humle hvilket ikke er så normalt når det tales om julebryg. Eftersmagen er ret neutral i starten men efter kort tid fornemmer man igen humlens bitterhed - igen noget som er atypisk for den traditionelle julebryg.

I det store hele er der her tale om en øl som jeg synes godt om. Humlen gør at den er knap så hidsig i eftersmagen og det er noget der tiltaler mig. Uden tvivl en af de bedste julebryg jeg har smagt - men igen - jeg er heller ikke den store fan af den type øl!

Thursday, December 14, 2006

Gourmetbryggeriet - Jingle Ale

Type: Sæsonøl (7,3%)
Bryggeri: Gourmetbryggeriet, Roskilde.
Karakter: 5/10

Ret mørk og "cloudy" øl med en meget krydret duft og kraftig smag af malte. I følge etiketten skulle den være krydret med både kanel og muskat men det er efter min bedste overbevisning svært at finde i duften og den kraftige maltsmag overdøver eventuelle nuancer i smagen.

Jingle Ale kan sammenlignes med AZ Ale no. 16 fra Refsvindinge - dog er nærværende øl mindre maltet.

Sammenlignet med andre julebryg så ligger den ikke så langt fra den traditionelle mørke bryg dog er den ikke så sød som flere af de store mærker. Samlet set så er det ikke lige min kop te (eller skal det være kop øl) så den kan ikke snige sig længere op end på et 5-tal.

Wednesday, December 13, 2006

Gourmetbryggeriet på børsen

Dette er ganske vist ikke en anmeldelse men jeg synes det er på sin plads alligevel!

Så blev det første handelsdag for det første mikrobryggeri i Danmark som er børsnoteret. Ganske vist er det på "minibørsen" First North, men der kan handles.

Og det må man så også sige at der er blevet! Med en stigning fra 29 kr til 42,50 på første dag må det siges at være en flot debut. Der er nok ingen tvivl om at der kommer til at ske en konsolidering inden for branchen i en ikke så fjern fremtid. Lad os bare være ærlige at selvom det er rart med de mange valgmuligheder så kommer der et tidspunkt hvor interessen daler igen og så kommer der til at ske noget og så må vi se hvem der ender med at stå tilbage. GBs skridt er i hvert fald ikke dumt set i lyset af denne prognose og det lader til at de danske investorer er enige.

Skål debut'en og successen og jeg håber i hvert fald at der kommer til at fortsætte til gavn for det danske ølunivers.

Friday, December 8, 2006

Blå Albani Julebryg - "Blålys"

Type: Sæsonøl (7,0%)
Bryggeri: Albani, Odense.
Karakter: 7/10

Blålys er den ene af to julebryg som fabrikeres hvert år til jul af fynske Albani. Den røde, som går under navnet "rødhætte", dukker op her på et senere tidspunkt.

Blålys er en mørk gylden øl med en ganske kraftig smag - primært grundet den høje alkoholprocent. Denne skiller sig ud fra andre julebryg ved at være mindre maltet og mindre krydret hvilket falder i min smag da jeg generelt ikke er så meget for øl med en meget maltet karakter.

Generelt set en ganske udemærket øl, men grundet de høje procenter og den mindre kraftige smag er det essentielt at den nydes afkølet da man ellers tydeligt kan smage alkoholen.

Velkommen til Bajerbloggen

Dette er så mit seneste påhit inspireret af en af mine tidligere poster på Risgaard-bloggen. Det handler om øl mere er der ikke og sige om det. Og alligevel...

Jeg har en interesse for specielle øl og derfor når jeg igennem en enkelt i ny og næ og nu vil jeg så prøve at dele oplevelserne med alle andre. Derfor vil du fremover komme til at kunne læse anmeldelser af forskellige øl - både danske og udenlandske. Det hele står naturligvis for egen regning og derfor tør jeg også godt kaste mig ud i en vurdering.